Het ‘echte’ probleem bij een faillissement

Wat is nu het echte probleem bij een faillissement? – door Celine

Regelmatig worden we gevraagd in crisissituaties en dan specifiek bij een ‘aanstormend’ faillissement. Ook al waardeer ik iedere opdracht die we doen, aanstormende faillissementen geven voor mij persoonlijk altijd iets extra’s. Als consultant kun je tijdens dit soort periodes namelijk echt het verschil voor iemand maken én je raakt vaak in korte tijd nauw betrokken bij opdrachtgevers. ’s Avonds laat een crisisoverleg, strategie bepalen op zondagmiddag, een dringend telefoongesprek terwijl ik op een feestje ben, het hoort er allemaal bij.

Over het algemeen zijn het MKB’ers die onze hulp inschakelen en wanneer zo iemand failliet dreigt te gaan, dan raakt dat hen (en hun omgeving) vaak uiterst persoonlijk.

Niet zo moeilijk

Zonder iets of iemand tekort te willen doen, durf ik te beweren dat het afwenden van zo’n faillissement bedrijfskundig interessant en leuk, maar eigenlijk niet zo ingewikkeld is. Als je het technisch bekijkt gaat het om het doen van een grondige analyse, het vaststellen van het doel, het ontwerpen van een passende strategie en het aansturen/uitvoeren van interventies. De naam van ons bedrijf is dan ook niet random gekozen. Als je het uitspreekt zonder klinkers dan hoor je rescue. Je kunt ons werk dan ook vergelijken met wat ambulancepersoneel doet. Aankomen op de plek van het ‘ongeval’, analyse van de situatie, strategie bepalen, interventies uitvoeren/aansturen.

Uiteraard vraagt het werk van een goede business consultant om specifieke kennis en competenties en veel leiderschapskwaliteiten, maar als je daaraan voldoet: appeltje, eitje, zou je zeggen. Toch? Oh nee, zo ‘eenvoudig’ is het tóch niet.

Hoe het werkt

Dreigingen voor het voortbestaan van een bedrijf zijn precies zo ontstaan zoals het afwenden van een faillissement ook werkt. Ik begrijp het helemaal als je nu denkt: huh, Celine, wat zeg je nu en wat bedoel je daarmee? Geen paniek! Ik ga het uitleggen.

Kijk, financiële problemen ontstaan (in veruit de meeste gevallen) niet van de ene op de andere dag. Zo van, gisteren was mijn liquiditeitspositie nog uiterst sterk en overweeg ik om te investeren en vanochtend stond ik op en kon ik mijn personeelskosten niet meer betalen. (En even een disclaimer voor de criticasters onder ons, uiteraard laat ik existentiële crisissen hierbij buiten beschouwing).

Nee, er zijn vele bedrijfskundige keuzes voorafgegaan aan een situatie waarin je de salarissen van je personeel niet meer kunt betalen. Comedian Kasper van der Laan zou zeggen: het gaat stapje, stapje, stapje, stapje etc. Al die keuzes of al die ‘stapjes’, hebben geleid tot een bepaald resultaat. En over het algemeen is een aanstormend faillissement voor ondernemers niet een gewenst resultaat.

Het afwenden van een faillissement werkt op precies dezelfde manier. Als je andere, bedrijfskundig betere stappen zet, dan kun je door stapje, stapje, stapje, stapje etc. een faillissement ook afwenden.

So far, so good en nu door naar de moraal van dit verhaal…

Het ‘echte’ probleem

Ik zal jullie niet langer in spanning houden. Wat het ‘echte’ probleem is in geval van een aanstormend faillissement zijn persoonlijke patronen. Patronen van ondernemers die ten grondslag hebben gelegen aan de bedrijfskundige keuzes die zij gemaakt hebben, oftewel aan al die stapjes die geleid hebben tot een ongewenst resultaat. Als je die als consultant niet ook aanpakt, dan kan ik technisch een faillissement afwenden, maar dat resultaat is dan vervolgens niet duurzaam. Oftewel, in no-time zal de opdrachtgever in een soortgelijke situatie terechtkomen.

En dat is dan ook de reden dat Karen en ik altijd samenwerken in deze casussen. Ik zorg voor de bedrijfskundige analyse, strategie en interventies, terwijl zij aan de slag gaat met de onderliggende (vaak hardnekkige) patronen. Als dat tegelijk wordt aangepakt, dan is de kans groot dat niet alleen het bedrijf gered wordt, maar dat door nieuwe patronen moeilijke situaties niet meer ontstaan en/of dat ze veel beter het hoofd kunnen worden geboden.

En wat ons betreft is dat de enige, ‘echte’ oplossing voor het ‘echte’ probleem!